'Nederland minder in trek bij Poolse seizoensarbeiders'

'Nederland minder in trek bij Poolse seizoensarbeiders' 

 Het is voor uitzendorganisaties steeds moeilijker om Poolse arbeidsmigranten voor seizoensarbeid in Nederland te werven. De glastuinbouwsector maakt zich zorgen.

Dat meldt de NOS zaterdag na een rondgang bij uitzendbedrijven voor seizoensarbeid.

Volgens de NOS zou een toename van de vraag naar arbeid in Polen en Duitsland ertoe leiden dat de Poolse werknemers "meer te kiezen" hebben. Ook zou het imago van Nederland slechter zijn geworden voor Poolse arbeiders.

Jaarlijks werken er meer dan 100.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland. Ze vormen daarmee meer dan de helft van alle tijdelijke arbeidsmigranten.

Brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU bevestigt tegenover de NOS het beeld te herkennen. Uit onderzoek van de ABU blijkt dat 90 procent van de leden werknemers in Polen werft. Naar verwachting daalt dat percentage binnen twee jaar naar 75 procent. 

Met name de glastuinbouwsector in de gemeente Westland maakt zich zorgen. Volgens wethouder Arne Weverling vormen Polen 90 procent van alle mensen die in de gemeente in de kassen werken. "We houden nu onze economie draaiende met Polen. Als die wegvallen, hebben we een probleem." Nederlanders zouden minder interesse hebben in het werk.

Door: NU.nl (http://www.nu.nl/ondernemen/4353341/nederland-minder-in-trek-bij-poolse-seizoensarbeiders.html?redirect=1)