In Den Haag wonen de meeste Polen van het land

Den Haag is absoluut gezien de gemeente met de grootste Polengemeenschap van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In de stad wonen ruim 13.000 Polen. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar eerder. 

De grote steden Rotterdam en Amsterdam volgen. Daarna wordt de top vijf gevuld met Tilburg en Westland (3.551 Polen). Relatief gezien is Zeewolde de Polenhoofdstad van het land. Het polderdorp telt 50 Polen per 1.000 inwoners. Nergens in ons land ligt dat relatieve aantal zo hoog. 

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) bracht vandaag een rapport uit over deze groep en hun (werkzame) leven in Nederland. Daaruit blijkt dat het aantal Polen in Nederland in korte tijd ontzettend is toegenomen. Inmiddels staan er 160.000 Poolse mensen ingeschreven in het bevolkingsregister. Daarnaast is er een grote groep van 90.000 Polen die wel in ons land werkt, maar niet is ingeschreven. ,,Een zodanig snelle groei van een migrantengroep in een zodanig korte periode is vrij uitzonderlijk. De Poolse groep is in korte tijd uitgegroeid tot de in omvang zesde migrantengroep in Nederland'', aldus het SCP. Volgens de onderzoekers zijn er alleen nog meer mensen met een Turkse, Marokkaanse, Indonesische, Duitse en Surinaamse achtergrond in Nederland.

De meeste Polen zijn de afgelopen jaren neergestreken in Noord-Brabant, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland. De reden hiervoor is dat deze gebieden een omvangrijke landbouw- of industriesector kennen. Driekwart heeft betaald werk en is van plan om in Nederland te blijven wonen. 

(Bron: AD - https://www.ad.nl/den-haag/in-den-haag-wonen-de-meeste-polen-van-het-land~a0488864/)