Nieuwe realiteit: minder arbeidsmigranten

Steeds meer telers hebben moeite met het vinden van personeel voor hun productiewerk. Vooral telers die niet via een uitzendbureau personeel inhuren, ondervinden problemen, zo stelt Peter Loef, beleidsspecialist arbeid bij LTO Glaskracht Nederland. 'Wij merken dat Poolse werknemers steeds minder naar ons land komen omdat de economie in hun thuisland aantrekt.'

Loef reageerde na een negatief stuk in de Telegraaf over arbeidsmigranten in dezelfde krant over de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens hem kunnen telers steeds moeilijker voldoende enthousiast personeel vinden. Dit betreft functies op alle niveaus en zeker voor productiewerk in de kas. Omdat hier weinig tot geen Nederlandse mensen voor zijn te vinden, maken telers gebruik van werknemers die uit het buitenland komen, de laatste jaren veelal uit Polen.

Nieuwe realiteit
Echter, de aantrekkende economie in Polen zorgt ervoor dat steeds minder mensen naar Nederland komen om te werken en dat Polen die in Nederland jarenlang gespaard hebben nu in hun thuisland een huis gaan kopen. Uitzendbureaus lossen de problemen van de dalende toestroom voor de tuinders op. De tuinder krijgt echter wel te maken met nieuwe mensen, die uit andere landen komen en uit andere culturen, aldus Loef. Dat vraagt een aanpassing van de ondernemer. 

Tuinders die niet met uitzendbureaus werken, moeten nu zelf in het buitenland gaan werven, waar zij veelal geen ervaring mee hebben omdat de mensen tot nu zelfstandig naar Nederland kwamen. Zij zullen de teruglopende en veranderende stroom Poolse arbeidsmigranten het eerst merken, ze zegt Loef. Belangrijk is in ieder geval er voor te zorgen dat de tuinbouwondernemer bekend staat als goede werkgever wat er voor zorgt dat werknemers als ambassadeur voor hem optreden.

(Bron: http://www.goedemorgentomaat.nl/tomaten/nieuws/nieuwe-realiteit-minder-arbeidsmigranten/)