Uitzendbureau over huisvesting: 'Westland moet verantwoordelijkheid nemen'

De huisvesting van arbeidsmigranten in onze regio begint een steeds lastigere kwestie te worden. Waar in Westland al maanden gebakkeleid wordt over tijdelijke woningen bij tuinders en tijdelijke complexen aan de rand van een aantal kernen, gaat in Vlaardingen nog voor het einde van het jaar een 'Polenhotel' met 270 bewoners tegen de vlakte. Gevolg: uitzendbureaus zullen noodgedwongen meer woningen in de regio aankopen en die verhuren aan arbeidsmigranten, waardoor de druk op de lokale woningmarkt toeneemt.

Uitzendbureau Tradiro is nog wel in de 'race' voor het realiseren van zogeheten noodhuisvesting. Op 1 oktober sluit de aanmelding en gaat de gemeente Westland de definitieve balans opmaken. Daarna moet snel duidelijk zijn hoeveel locaties er geschikt zijn bevonden. De huisvesting is voor maximaal drie jaar. En dat is volgens Tradiro eigenlijk te kostbaar.

De huisvesting van buitenlandse werknemers is sowieso lastig. Vrijwel elk locatievoorstel wordt door de omgeving als een probleem gezien. Ook als er een arbeidsmigrantenhotel wordt voorgesteld op een bedrijventerrein als Honderland in Maasdijk, kan de indiener van het plan rekenen op grote kritiek. Dat maakt het er voor alle partijen niet gemakkelijker op.

Michael Mostert van Tradiro vindt dat de gemeente Westland met oplossingen moet komen: "De omliggende gemeenten (Den Haag, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam, red.) klagen ook. We kunnen de mensen daar nu goed huisvesten, al is het op de particuliere markt, maar al die mensen werken in Westland en al die gemeentes klagen dat Westland zijn verantwoordelijkheid niet neemt. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens."

Oplossingen
Toch wordt er nog wel gewerkt aan oplossingen. Onder meer GemeenteBelang Westland wil dat wordt nagedacht over huisvesting bij bedrijventerrein ABC Westland. De partij heeft een motie voorbereid die inmiddels al op steun van de meerderheid van de gemeenteraad kan rekenen. Ook ABC Westland-directeur Herwi Rijsdijk ziet een dergelijke ontwikkeling wel zitten: "Je moet die mensen een nette huisvesting bieden. We hebben de mensen nodig."

In totaal zijn er volgens de gemeente Westland in de komende jaren zeker tweeduizend bedden nodig voor de in Westland werkende arbeidsmigranten. Maar volgens Mostert is dat te weinig. "Westland moet zich niet richten op duizend of tweeduizend bedden, die moet er veel meer willen faciliteren. Als er dan duizend of tweeduizend bedden zijn gerealiseerd, dan hebben we in ieder geval iets bereikt, maar dan is het probleem nog lang niet opgelost.

Maassluis
In buurgemeente Maassluis wordt ook over de huisvestingskwestie nagedacht. Daar wonen steeds meer arbeidsmigranten, zowel in gewone rijtjeswoningen en flatjes als in arbeidsmigrantenhotel het Zeemanshuis. Om woonoverlast en een run op goedkope koopwoningen te voorkomen, is wethouder Sjoerd Kuiper bezig met een zogeheten parapluregeling. Daarmee kan de gemeente sturen op het omzetten van woningen in kamergewijze verhuur aan arbeidsmigranten of het splitsen van woningen in zelfstandige appartementen.

Maassluis is al begonnen met het opstellen van de parapluregeling en is vooruitlopend daarop van plan om een zogeheten voorbereidingsbesluit te nemen. Dat moet ongewenste ontwikkelingen voorkomen. Aanvragen die in strijd zijn met dit voorbereidingsbesluit kunnen dan worden geweigerd.

Bron: https://www.wos.nl/uitzendbureau-over-huisvesting-westland-moet-verantwoordelijkheid-nemen/nieuws/item?1142656

Door: Bas Booister Gepubliceerd op: donderdag 12 september 2019 16:01